NEMECKO POTAJOMKY A URÝCHLENE PRESÚVA STOVKY TON ZLATA ZO ZAHRANIČNÝCH CENTRÁLNYCH BÁNK DO DOMÁCICH TREZOROV

Nemecká centrálna banka Bundesbank urýchlene presúva nemecké zlaté rezervy zo zahraničia do sídla banky vo Frankfurte nad Mohanom

Bundesbank držala zásoby zlata v zahraničí od dôb studenej vojny kvôli obavám pred prípadným sovietskym útokom, hlási český portál echo24.cz. Avšak podľa slov centrálnej banky, ktorá sídli vo Frankfurte nad Mohanom, sa už viac ako polovica nemeckých zlatých rezerv nachádza doma.

Počas uplnulých piatich rokov Bundesbank potajomky presunula až 674 ton zlata z francúzskej a americkej centrálnej banky Fed späť do domácich trezorov. V zahraničí má Nemecko ešte 1236 ton zlata, ktoré sa nachádzajú na dobu neurčitú v trezoroch Fedu v New Yorku a ďalších 432 ton, ktoré sa nachádzajú v trezoroch centrálnej banky v Londýne. Operácia však mala skončiť pôvodne až v roku 2020, ako hlási český portál.

V čase zúriacej studenej vojny sa až 98 % zlata Nemecka nachádzalo v zahraničí – najväčší podiel, viac ako 900 ton, bol v roku 2000 prevezený do Nemecka z britskej centrálnej banky. Celkové zlaté rezervy krajiny dosiahli 3378 ton, čo znamená druhé najväčšie zásoby zlata na svete. Ide o úctyhodný výkon vzhľadom na fakt, že po druhej svetovej vojne nemala krajina žiadne zlaté rezervy, pretože všetky boli použité práve na financovanie vojny. Zvyšné zlato, ktoré nacisti nestihli utratiť, potom záhadne zmizlo.

zdroj: www.hlavnespravy.sk